Lekkende kraan repareren

lekkende kraanHet kan bij een ieder voorkomen. Het is geen nieuwigheid maar wel onprettig. Een lekkende kraan. Een lekkende kraan kan voor heel veel ergernis zorgen en voor een grote waterverspilling. Met  een paar eenvoudige handgrepen  zou je dit probleem zelf kunnen oplossen.

Bij sommige kranen is het nodig om een schuimstraal mondstuk op de kraanuitloop te schroeven. Zo’n mondstuk bespaart veel water en geeft hetzelfde gebruikscomfort.

Kraan kop los koppelen

Wat je ook kan doen wanneer de kraan lekt is om de hoofdkraan van de waterleiding dicht te draaien. Trek de knop van de kraan eraf. Bij sommige kranen moet u hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit.

Lekkende kraan repareren

Een lekkende kraan repareren is niet zo moeilijk.  Wanneer een kraan lekt en blijft lekken dan gaat er veel water verloren. De druppels lijken weinig , maar als je  de kraan niet repareert kan dat honderden liters water per jaar kosten. Voordat je de kraan uit elkaar haalt, moet je eerst weten met wat voor een kraan je te maken hebt. Het verschil zit in het binnenwerk van de kraan. Wanneer  je de kraan opent met 3x draaien, dan heeft de kraan een binnenwerk dat werkt met kraanleertjes. Opent u de kraan in 1 slag, dan werkt deze kraan middels keramische schijven. Dit is belangrijk om te weten, om de lekkende kraan te kunnen repareren.

Repareren lekkende keramische kraan

Wanneer de kraan lekt dien je eerst de hoofdkraan af te sluiten en laat u het  resterende water uit de kraan stromen, voordat je de kraan gaat repareren. Daarna haal je de knop van de kraan er af. Per kraan verschilt het verwijderen van de knop. Vaak zit er een afdek knopje op het bedieningspaneel, dat je met een schroevendraaier eruit kunt wippen. Hierachter is dan een schroef  die zichtbaar is, die je gewoon losdraait. Als dit is gedaan,  kan je de  knop van de kraan  voorzichtig eraf halen. Nu is de binnenkant van de kraan zichtbaar. Met een steeksleutel kan je het bovendeel van de kraan losdraaien en eruit halen. Het  bovenste gedeelte van de kraan is het deel dat vervangen moet worden. Noteer altijd het merk en type nummer van de kraan voordat u naar de winkel gaat. Je kan geen ander merk of type binnenwerk in de kraan zetten. Het nieuwe deeltje maak je vast in de kraan, waarna de hoofdkraan weer open kan om te kijken of de kraan is gerepareerd. Lekt de kraan niet meer, dan kunt u de knop er weer op monteren en de kraan is gerepareerd.

Hoe vervang ik de kraanleertjes

Wanneer u een kraan gaat repareren die werkt met kraanleertjes is het noodzakelijk  dat je eerst de hoofdkraan goed afsluit. Daarna moet u het restant water uit de leidingen laten lopen door de kraan open te draaien. Wanneer al het water eruit gelopen is dan kunt u de kraan dan losdraaien. Zit er een knop op de kraan dan moet die eerst verwijderd worden en daarna het binnenwerk losdraaien. Aan de onderkant van het binnenwerk zit een rubberen schijf, dat is het kraanleertje. En dat kraanleertje moet du vervangen worden. Want dat stukje is niet meer goed en vandaar dat de kraan lekt. In de meeste bouwmarkten zijn assortiment doosjes te koop, waar verschillende maten kraanleertjes in zitten. In zo’n doos zit altijd de juiste maat die u nodig heeft om de kraan te repareren. Het oude kraanleertje kan je losmaken door het klein schroefje los te draaien, en het nieuwe kraanleertje te monteren. Ook is het verstandig om ook gelijk de pakkingring of fiberring  die tussen het binnenwerk en kraanhuis zit te vervangen. U heeft nu geen last meer van een lekkende kraan. Succes.

Om terug te keren naar de homepage –> Loodgieter Rotterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.