Oplossingen voor een verstopte WC

verstopte wc

De nachtmerrie begint. Je spoelt de WC door en niets trekt weg. Wat je absoluut niet moet doen is om het weer te proberen door te spoelen. Doe je dat zit je al gauw met over gespoelde toiletpot en een vieze doorweekte toilet vloer. Voor alle veiligheid kan je papieren keukendoeken of kranten op de grond zetten. Het beschermt tenminste tegen de eventuele overstroming en je kan het makkelijke schoonmaken. Probeer de deur zoveel als mogelijk open te houden zodat eventuele stank of chemische dampen van ontstoppingsmiddelen snel verdwijnt.

WC ontstoppen

Nu moeten we de WC ontstoppen. Hoe doen we dat? Een van de manieren is om lange rubberen handschoenen aan te doen en proberen de verstopping te verwijderen.  In veel gevallen ontstaat een v

erstopte wc door voorwerpen  zoals speelgoedjes  of een wc-rol. Kijk of je de oorzaak van de verstopping ziet, en probeer die dan met rubber handschoenen aan eruit te pakken.

WC ontstoppen met afwasmiddel en heet water

Een ander manier om proberen de WC te ontstoppen is om een paar scheutjes afwasmiddel in de wc hals te doen.  Giet dan een emmer heet water vanuit een afstand van een meter hoogte in de wc pot. Het water moet heet zijn maar niet kokend heet, om het porselein van de pot niet te beschadigen. Door van een hoogte te gieten, voeg je extra druk toe aan het water. Het afwasmiddel kan stoffen zoals vet oplossen, waardoor de verstopping makkelijker weg kan spoelen. Laat het water en het afwasmiddel ongeveer vijf minuten inwerken. Die combinatie maakt de verstopping vaak los genoeg om vrij te komen. Hierna kan je dan gewoon doorspoelen.

De ontstopper gebruiken

Nog steeds de WC verstopt. Probeer dan gebruik te maken van de rubberen ontstopper. Het rubber sluit de hals van de pot af en let erop dat de ontstopper volledig afsluit. Plaats de ontstopper in het water in de wc-hals en druk hem stevig en langzaam aan. Als er niet genoeg water is, voeg dan wat water toe. Trek snel aan de ontstopper  om een zuigende kracht te creëren, en druk hem in om de druk te vergroten.  Let wel, niet te hard drukken. Hierdoor kun je de verstopping dieper en vaster duwen. De zuigende kracht is het belangrijkst, dus focus je op de trekkende beweging. Blijf dit proces herhalen tot elk stukje verstopping weggespoeld is. Hopelijk ben je dan af van je verstopte WC.

De WC loopt door

De oorzaak van een doorlopende WC  heeft vaak zijn oorzaak bij een niet goed functionerende vlotter, het vlotterkraantje, het bodemventiel of de bodemklep. Dit kan door verkeerde plaatsing, een verkeerde afstelling, een defect, vuil, kalkaanslag of slijtage komen.

Wat kan je doen: observeer en leer hoe je toilet doorspoelt. Het is goed eerst zelf de werking van je eigen wc te observeren. Spoel een aantal keer door en kijk wat er gebeurt in de spoelbak.

Bij de doorlopen van de WC kan je heb je ook eenvoudige oplossing, namelijk gewoon schoonmaken. Blijft de wc doorlopen is het nodig om wat dieper onderzoek te doen.  Je kan ook een loodgieter inroepen voor professionele hulp.

Om terug te keren naar de homepage —> Loodgieters in Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *